Nadal

Image

Nadal és una de les festivitats més importants del nostre calendari. D’origen pagà i, més tard, reformulada pel cristianisme, als darrers anys s’ha convertit en una festa del consumisme i l’excés. Tot i això, continua sent l’excusa anual per reunir-nos amb tota la família i les persones que més estimem.

Hi ha moltíssimes tradicions de Nadal a la nostra terra, algunes molt conegudes i practicades, d’altres que són compartides amb cultures diferents a la nostra i també hi ha algunes que són més desconegudes o que s’estan perdent, tot i ser molt tradicionals.

A les classes d’aquesta setmana parlarem d’algunes d’elles, cantarem nadales valencianes tradicionals i llegirem algun relat de temàtica nadalenca. I tot ho amerarem amb un berenar de productes valencians típics de Nadal. Per això, la setmana passada vaig proposar-vos que portàreu alguna cosa per compartir i menjar amb la resta dels vostres companys de classe.

Com sabeu, l’aliment més característic del Nadal és el dolç. Tot coneixeu el torró, un dolç autòcton amb Denominació d’Origen que ha esdevingut quasi tan internacional com la paella. Hi ha de diferent maneres, però els més tradicionals són el de Xixona i el d’Alacant. Altres dolços també molt coneguts del Nadal valencià són els pastissets de moniato, que podreu trobar a tots els forns de la ciutat de València. També els rossegons són famosos i de ben segur que n’heu menjat per Nadal. Hi ha alguns dolços que, pràcticament, només són consumits per Nadal; com ara els pastissets de Nadal, fets amb neula i que en altres indrets són anomenats simplement neules. També la coca celestial, típica de les comarques més septentrionals del nostre territori, és un menjar de festa grossa, que gairebé només es cuina i consumeix per Nadal. Hi ha d’altres productes tradicionals que es consumeixen durant tot l’any, també per Nadal. Per exemple la coca Cristina, o l’almoixàvena, típica de les comarques centrals i d’origen àrab. També per Nadal podeu tastar la coca de sagí o saginosa, originària de Carlet i la Ribera de Xúquer; o les coquetes d’arrop, més consumida a la comarca de l’Horta i, sobretot, a Torrent. Hi ha alguns productes ben nostres que han estat desplaçats per altres tradicions forasteres, l’exemple més clar és la casca de reis, el dolç valencià del dia de reis que en molts indrets quasi ha desaparegut substituït pel famós tortell de reis.

També hi ha altres menjars típics salats, encara que no només són cuinats per Nadal. El més característic és l’olla de Nadal, un plat molt complet que, antigament, només es feia en ocasions molt especials.

Image

Ara ja sabeu un poc més sobre la gastronomia valenciana de Nadal. Si voleu podeu dur alguna cosa d’aquestes o qualsevol altra, sou lliures! Si voleu ens podeu mostrar aliments típics de Nadal dels vostres llocs d’origen i així compartirem cultura 🙂

I com que espere que passeu un Nadal ben valencià, en aquest web podeu enviar felicitacions personalitzades en valencià, així podeu compartir el vostre aprenentatge amb la gent que estimeu. Bones festes, bon Nadal i bon any!

Advertisements

Etiquetes: , ,

One response to “Nadal”

  1. Yolanda Montoro says :

    Hola a tots, disculpeu però per motius de treball finalment no puc assistir hui a classe. M’apetia molt compartir amb tots este dia tan nadalenc. Salutacions i passar-ho bé.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: